• Seuraa palvelukotiemme elämää ajankohtaisten uutistemme kautta.

Kaiken kansan Curling

Harri Lapinoja (harri.lapinoja a betesda.fi), 16.3.2018

Mitä syntyy, kun täydellisyyteen pyrkivä keksijänmieli haluaa luoda mahdollisimman tarkasti alkuperäistä curling-kokemusta jäljittelevän pelin miniversion? Vastaus on SpedeZo eli tuttavallisemmin pöytäcurling.

Ystävänsä ja liikekumppaninsa Pertti Pasasen jalanjäljissä on kulkenut keksijä ja ideanikkari Raimo Kaukinen, joka on Spede-Idea Oy:n johtaja. Työuransa aikana hän on rakentanut lentokoneita ja tehtaillut keksintöjä, kuten viljelyssä hyödyllisen suursäkkien tyhjennysventtiilin. Hiljalleen hän on laajentanut toimintaansa keksimänsä pöytäcurling-pelin rakentamiseen. Kyseessä ei olekaan mikään turha aparaatti, vaan kymmenen vuoden aikana täydelliseksi hiottu pelialusta ja nyt se on vihdoin saatu koekäyttöön palvelukoti Hopean asukkaille, vierailijoille ja henkilökunnalle.

IMG 20180308 135641

Heti aluksi on mainittava, että verrattuna normaaliin jäähalleissa suoritettuun ja noin 20 kiloa painavilla graniittimöhkäleillä pelattavaan tarkkuus- ja strategiapeliin sen pöytäversiossa on monia merkittäviä etuja. Ensinnäkin pelaamiseen tarvittava tila on huomattavasti pienempi. Normaalin 45 metriä pitkän ja 5 metriä leveän radan sijaan pelialusta on kolme metriä pitkä ja 80 senttimetriä leveä. Pöytäversiossa ei myöskään luonnollisesti tarvita lähtötelineitä, joista pelaajat jäällä ponkaisevat heittonsa liikkeelle.

Erikoisvalmisteisia curlingissa käytettyjä liukukenkiäkään ei luonnollisesti tarvita, kuten ei heittojen voimakkuuden mittaamiseen käytettyjä sekuntikelloja. Pöytäversiossa harjaaminen ei ole pakollista, mutta jos tiimissä on tarpeeksi porukkaa ja heittojen pituutta ja suuntaa halutaan hienosäätää, niin harjaaminen on varteenotettava vaihtoehto.

Pöytäcurling-pelipöytä mahtuu lähes tilaan kuin tilaan ja on tarpeeksi matala pelattavaksi vaikkapa pyörätuolista. Vanhemman ikäpolven edustajille peli sopii erinomaisesti, koska sen pelivälineinä käytettävät kivet ovat kevyitä (ulkokuori painaa vain 3 grammaa ja sen sisällä oleva kuula 100 grammaa) eikä niiden liu’uttaminen vaadi paljoa voimaa. Tämä on huomattava etu, sillä curling, jonka historia alkaa 1500-luvulla Skotlannista, oli alun perin voimalaji. Pelissä ei aluksi ollut sääntöjä kivien koosta, joten kahvattomien järkäleiden viskomisessa menestyivät parhaiten voimakkaimmat pelaajat.

IMG 20180308 140158

Pelipöydän runko on alumiinia eli samaa materiaalia mistä lentokoneita rakennetaan. Pöydän sydämenä toimii erikoisvalmisteinen lasilevy, joka on oikaistu epoksihartsilla. Lasitehtaista ei yrityksistä huolimatta saatu tarpeeksi tasaista lasia, jonka herkät pelivälineet vaativat toimiakseen moitteettomasti ja tarkasti. Tarkkuushiotun lasilevyn päälle on liimattu pelikentän ja pesät muodostava tarra, jonka päällä on vielä avosoluvaahto ja polykarbonaatti. Keksinnön moniin hyviin puoliin kuuluu se, että se on rakennettu täysin kotimaisin voimin ja on 100% suomalainen innovaatio.

Idea pöytäcurlingiin syntyi Raimo Kaukiselle työmatkalla ja sen toteuttamiskelpoisuutta lähdettiin testaamaan käytettävissä oleva lasinen saunanovi pelialustana. Improvisoitu pelipöydän prototyyppi havaittiin nopeasti huonoksi, sillä pelivälineet eivät liukuneet sen pinnalla ollenkaan. Tästä saikin alkunsa vuosikymmenen kestänyt hiomisoperaatio, jonka lopputuloksesta Spedekin olisi varmasti ollut ylpeä. Jatkuvasti ideoitaan ja keksintöjään työstänyt nero osasi arvostaa toimivia ratkaisuja tulivatpa ne sitten hyöty- tai viihdekäyttöön.

Sporttisen näköinen curlingpöytä kerää palvelukoti Hopean aulassa heti uteliaita katseita ja monet innostuvat kokeilemaan peliä. Pelitestaajien joukossa on kaksi pyörätuolia käyttävää asukasta, läheisen keittiön väkeä, hoivahenkilökuntaa ja vierailevia sukulaisia. Aloittelijaltakin pelaaminen alkaa nopeasti sujua ja kaikki näyttävät saavan suorituksistaan iloa ja onnistumisen riemua. Pelihimo tuntuu iskevän moniin alun perin viattomin aikein liikkuviin ohikulkijoihin. Heistä on mielenkiintoista jäädä seuraamaan mihin huolella tähdätty heitto vie kiven. Eräs pelin suola on, että jopa sivustakatsojille riittää jännitettävää ja harjanvarresta löytyy aina tilaa hanakoille käsipareille. SpedeZoa voisi siis hyvällä syyllä kutsua kaiken kansan curlingiksi.

Peli on loistava joukkuepelinä ja sitä voidaan pelata kahden tai neljän hengen tiimeissä, mutta se soveltuu pelattavaksi myös yksin tai kaksin. Pelissä on käytössä neljä kiveä per joukkue ja niitä on tarkoitus heittää tiimikavereiden kanssa vuorotellen. Joukkueelle voi valita myös kapteenin, joka heittää viimeisen kiven ja on vastuussa joukkueen pelistrategiasta. Muillakin pelaajilla, joita nimitetään curling-sanastossa numeroilla ykkösestä neloseen, on erityistehtäviä esimerkiksi ykkönen heittää paljon määrämittaisia heittoja ja kakkonen muita enemmän poistoja. Kolmosen erityistoimiin kuuluu varakapteenina ja taktisena neuvonantajana toimiminen. Toki eri pelipaikoissa voidaan vuorotella ja kapteenin virkkaa kannattaa välillä vaihtaa, jotta jokainen pelaaja voi vuorollaan tuntea olevansa uusi ’Uusipaavalniemi’.

Käy sinäkin testaamassa SpedeZoa palvelukoti Hopean aulassa ja koe itse jäättömän curlingin jännitys! 

Harri Lapinoja, Tiedottaja


Messukuva

Jos kiinnostuit pöytäcurling pelipöydästä, niin lähetä tiedustelusi tai soita:

Pekka Mankinen: puh: +358 (0)500 303048, pekka.mankinen a manpek.fi