• Seuraa palvelukotiemme elämää ajankohtaisten uutistemme kautta.

Taiteilijan elämää Kotivallissa

Harri Lapinoja (harri.lapinoja a betesda.fi), 6.3.2018

Taiteilija Keijo Lavalehto on piirtänyt ja maalannut niin kauan kuin muistaa. Hän aloitti jo niinkin varhain kuin 7-vuotiaana ja on ehtinyt luoda taidetta noin 50 vuotta. Öljyvärimaalauksia hän on tehnyt 10 vuotta.

Hänen suosikkiaiheitaan ovat luontoaiheet, kuten hevoset, linnut, eläimet sekä meri- ja talvimaisemat. Lisäksi hän piirtää lapsihahmoja, eeppisiä kuvaelmia ja muotokuvia. Hän on taiteillut hienot piirrokset muun muassa kaikista Suomen presidenteistä. Hänen presidenttejä esittävistä muotokuvistaan heijastuu hyvin koskettavasti jotakin jokaisen mallin luonteen ja olemuksen syvistä pohjavirtauksista. Nämä taideteokset on selvästi maalattu herkkyydellä ja ammattitaidolla, joka herättää presidentit eloon mielenkiintoisella tavalla.

Taiteellisiksi esikuvikseen Lavalehto mainitsee Edelfeltin, Halosen ja ulkomaalaisena suosikkinaan Rubensin. Inspiraatiota hän ammentaa taidegallerioista ja Ateneumin kaltaisista taidemuseoista sekä lukuisista taidekirjoistaan. Viimevuosina hän on maalannut ainakin sata maalausta ja esimerkiksi presidenttiteosten sarjan valmiiksi työstämisessä häneltä kului puoli vuotta.

Suomen presidenttien lisäksi taiteilija ei ole vielä siirtymässä piirtämään Amerikan vallanpitäjiä tai vaikkapa Englannin kruunupäitä. Presidentti Donald Trumpilta ei vielä ole vielä saapunut Lavalehdolle muotokuvatilausta, vaikka äveriäällä liikemiehellä olisi varmasti taaloja takataskussa useampaakin varten.

Kotivallin palvelukeskus tukee Lavalehdon taiteellista toimintaa monella tavalla ja auttaa häntä hankkimaan taidetarvikkeita Järvenpään Taitaville taidetarvikeliikkeestä. Näihin tärkeisiin työkaluihin artistilta kuluu omia varoja noin 100€ kuukaudessa. Taide on tärkeä osa hänen elämäänsä, joten hän on valmis panostamaan siihen rahallisesti.

Enimmäkseen Lavalehto maalaa huoneessaan, mutta tila meinaa käydä ahtaaksi kaikkien taidetarvikkeiden, teosten ja huonekalujen takia. Hän on suunnitellut maalausnurkkausta suureen askarteluhuoneeseen, joka toimii hienona taideateljeena kaikille Kotivallin maalareille, askartelijoille ja käsitöiden harrastajille.

Kotivallin maestro käyttää piirustus- ja maalaustekniikoinaan lyijykynätekniikkaa ja vesiohenteisia öljyvärejä. Taiteellisena motivaationaan Lavalehto mainitsee omaksi ilokseen tekemisen riemun. Hänestä on varmasti mukavaa saada omaa taidettaan esille ja yleisön ihasteltavaksi asti. Hän onkin ehtinyt pitää jo 15-näyttelyä ja tulevaisuudessa niitä on varmasti tulossa monia lisää.

Vinkkinä mainittakoon, että jos kiinnostuit Lavalehdon taiteesta, niin hänelle on upeita taideteoksia myynnissä. (Tiedustelut: Virpi.Felt a betesda.fi)

Harri Lapinoja, tiedottaja

IMG 20180301 131916