• Seuraa palvelukotiemme elämää ajankohtaisten uutistemme kautta.

Hemmotteluhetkiä ja ryhmätanssia: Edupolin opiskelijat vierailivat Hopeassa

Harri Lapinoja (harri.lapinoja a betesda.fi), 5.4.2018

Palvelukoti Hopeassa vietettiin iloinen aamupäivä, kun kolmisenkymmentä Edupolin maahanmuuttajaopiskelijaa kävi paikan päällä harjoittelemassa suomen kieltä. Samalla he tutustuivat suomalaiseen palvelukotiasumiseen ja hoivakulttuuriin. Vieraille oli tärkeää päästä tekemään vastavuoroisesti hyvää suomalaisille kiitokseksi kaikesta saamastaan tuesta ja avusta.

Asukkaille olikin luvassa monenlaisia hemmotteluhetkiä ja elämystuokioita. Iloisten hetkien kirjoon kuului kasvojen ja kynsien hoitoa sekä hiustenlaittoa juhlakuntoon. Eräässä juttupajassa myös muovailtiin taideteoksia aidon kuvanveistäjän opastuksella. Monista hädänalaisista ja sotaakäyvistä maista Suomeen tulleet vieraat hallitsevat empatian jalon taidon ja he tulivat loistavasti juttuun Hopean asukkaiden kanssa.

Eräs vanhempi herrasmies (entinen ammattiautoilija) kävi mielenkiintoista keskustelua maailman menosta ja matkailusta Mustafa-nimisen ystävällisen opiskelijan kanssa. Herra kertoi ajaneensa rekalla Euroopassa, Aasiassa, Lähi-idässä ja Afrikassa noin 13 miljoonaa kilometriä työuransa aikana ja vieläpä ilman kolarin kolaria. Siinäpä saavutusta ja elämäntyötä kerrakseen!

Eräs naisasukas sai kokea mukavan musiikkituokion, kun naisopiskelija näytti hänelle puhelimestaan videota, jossa hänen siskonsa soittaa pianolla kaunista kappaletta. Kappale paljastui nopeasti tutuksi lastenlauluksi nimeltä Ihme ja Kumma ja tunnistamisen ilo sai leveän hymyn nousemaan kuuntelijan kasvoille. Laulun kertosäkeen sanat kuuluvat: ”Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa.”

Kappaleen on säveltänyt Marjatta Pokela ja hän on sanoittanut sen yhdessä Pirkko Koskimiehen kanssa. Se nousi kansansuosioon heti, kun se julkaistiin ensimmäistä kertaa Pupu Tupunan Lauluja levyllä Katri Helenan tulkitsemana vuonna 1983. Vaikka kappaletta ehkä kutsutaan lastenlauluksi, niin sen sanoituksissa piilee syvällinen opetus, joka on ajankohtainen vanhemmallakin iällä.

Tapaamisen eräs kohokohdista oli irakilainen perinnetanssiesitys, jossa tanssittiin ryhmätanssi chobia, jonka juuret ovat muinaisessa assyyriassa. Chobia tanssitaan suljetussa ympyrässä, kuten suurinta osaa assyyrialaisperäisistä tansseista. Sapelitanssi on ainoa poikkeus tästä perinteestä. Katselijat olivat hyvin kiinnostuneita ja iloisia spontaanista tanssiesityksestä, johon myös uusi ystävämme Mustafa osallistui. 

Chobissa ja muissa vastaavissa ryhmätansseissa tanssijat pitävät toisiaan käsistä kiinni. Muita tanssiotevaihtoehtoja ovat käsi toisten olkapäillä tai käsi vierustoverien lanteilla. Chobissa jalkoja ja polvia nostellaan vuoronperään tahdissa rauhallisen rytmikkäästi ja välillä saatetaan polkaista maata. Ryhmän koosta ja käytettävissä olevasta tilasta riippuen rinki saattaa muodostaa spiraalimaisia kuvioita. Siinä pannaan jalalla koreasti on hyvä vanhan kansan sanonta, joka tuli mieleen vierailijoiden iloista tanssia katsellessa!

Ehkäpä ensi kerralla asukkaat pääsevät itse oppimaan chobin saloja ja voivat vastavuoroisesti neuvoa vieraille, miten suomalaista letkista eli letkajenkkaa tanssitaan. 

Harri Lapinoja, tiedottaja

IMG 20180323 114632

Vieraamme ja uusi ystävämme Mustafa