Eläke: kiitosko?

  • Julkaistu: 4.4.2018
  • Tarinat, Asukkaat
  • Asukastarinat:
  • Betesda-säätiön palvelukotien asukkaiden kertomuksia.

Kun vasta eronneena työskentelin niin sanotussa makkaratalossa, kelan toimistossa, niin meitä kurssitettiin sairasvakuutushallinnon perustiedoilla ja muistettiin aina sanoa, että asiakas ja vakuutettu on aina oikeassa ja että eläke on kiitos tehdystä työstä. Tämä työpaikka oli mainitsemisen arvoinen, koska silloin hyvä kuuluisa nimeni auttoi sen saamisessa, että kun lehdestä luin, että kela oli avannut tämän toimiston, soitin maisteri Sormaselle ja esitin asiani. Aloittakaa huomenna arkistossa, hän sanoi, olet nyt yksi meistä. Näin helppoa se oli silloin UKK:n, Haavikon ja Saarikosken aikaan 60-luvun lopulla. Olin siis päässyt viranomaisten kastiin nimikirjanpitäjänä. Viihdyin siellä monta vuotta, kunnes otin palkatonta virkavapaata kirjoitustyötä varten. Työtovereista tuli läheisiä, muun muassa he lähettivät minut Lontooseen neurologin vastaanotolle, koska Suomessa ei silloin ollut tietokoneröntgeniä aivoille (EMI scan).

Työ- ja eläkehistoria ovat usein yhteneväisiä. Työkyvyttömyyseläkkeellä on useita suomalaisia ja eläkkeitä on monenlaisia. Me kirjailijat olemme itse maksaneet työeläkkeemme ja lisäksi ne tulevat kelan työeläketoimistotyöstä.

Eläkkeelle joko päästään tai joudutaan. Toimittajia on lomautettu eläkkeelle useasti. Vanhuseläke jota nyt nautin, tarjoaa monelle taiteilijalle mahdollisuuden kirjoittaa, maalata tauluja tai yhdessä viihtyä, hoitokodissa moni hoitaja odottaa eläkeikäänsä. Suomalaisia on paljon muuttanut Espanjaan eläkepäiviksi. Siellä on lämmintä ja elintaso halvempaa. Uusi kohde on Aasian maat, kuten Intia ja Thaimaa. Maailmahan on pyöreä ja rajaton. Kirjoitin erään kansanedustajakokelaan vaalitilaisuudessa, että ”länsimaalainen nuoriherra hakeutuu mielellään Aasiaan” ja siitä on kauan. Mutta itse en voisi kuvitellakaan asuvani muualla kuin Suomessa.

Eräs mies täällä hoitokodissa kertoi, miten hän nauttii kesäaamuisin, kun hän istuu puutarhassa ja kukat tuoksuvat, sehän on paratiisi.

Tuula Saarto


(Kuvituksen taideteos: Keijo Lavalehto)


Jaa sivu