Keltanokkana Kotivallissa

  • Julkaistu: 1.2.2018
  • Tarinat, Työntekijät
  • Työntekijätarinat:
  • Betesda-säätiön palvelukotien henkilöstön kertomuksia.

Syyskuun kuulaat auringon säteet siivilöityvät suurien, kirkkaiden ikkunalasien läpi valoisaan keittiöön. Taivaanrannassa muuttolintuparvi kokoaa joukkojaan. Keittiön seinustalla istuu muutama henkilö rupattelemassa. Hieman syrjemmällä nainen taikoo taitavasti toisen hiuksiin ranskalaista lettiä. Kahvi tuoksuu ja jostain kuuluu helisevää naurua. On ensimmäinen työpäiväni Betesda-säätiössä, Palvelukoti Kotivallissa, ryhmäkoti Linnalassa.

Aloittaessani työt, minulla ei ollut aavistustakaan, millainen paikka Kotivalli on. Ensimmäisten työviikkojen aikana sain paljon opastusta käytännön asioista, kuten työajoista, työnjaosta ja tehtävistä. Opin kulkemaan rakennuksesta toiseen ilman suurempia eksymisiä. Opin arkirutiineihin kuuluvat käytänteet. Opin myös, että Kotivallissa teemme työtä asukaslähtöisesti: kaikki tekeminen lähtee asukkaan tarpeista ja työssä edetään asukkaan ehdoilla, asukasta kuunnellen. 

Tärkeimpänä oppina pidän kuitenkin sitä, jonka sain kuin varkain Kotivallin asukkailta. Monet heistä ovat asuneet täällä jo pitkään ja heillä on vuosikymmenten kokemus elämisestä Kotivallissa. He ottivat minut vastaan uteliaina ja innokkaina, kysymyksiä sateli ja vastavuoroisesti sain kuulla mitä mielenkiintoisimpia tarinoita. Niin minulle hahmottui pikkuhiljaa kokonaiskuva siitä, minkälaista elämänmeno Kotivallissa on.

Kotivallissa asuu ikäihmisiä, muistisairaita, vammaisia sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujia.

Huomionarvoinen seikka täällä on asukkaiden ja työntekijöiden välillä vallitseva tasavertaisuus. Henkilökunta ei nosta itseään asukkaan yläpuolelle, vaan kaikkia kohdellaan tasapuolisesti ja arvokkaasti. Aito kiinnostus näkyy ja tuo jokaiseen kohtaamiseen lämpöä ja empatiaa. Kotivallissa eletään ennakkoluulottomasti, rohkeasti ja annetaan huumorin hersyä.

Täällä jokainen asukas on yksilö, jolla on omat haasteensa ja siksi onkin tärkeää, että näemme jokaisen asukkaan tilanteen kokonaisuutena, kohtaamme ihmisen ja lähestymme häntä ilman etukäteisasennetta. Haastavista kohtaamisista selviää, kun ongelmien ja sairauden takaa näemme ihmisen. Vankka ammattitaito auttaa ymmärtämään sen, mikä haastavassa tilanteessa kuuluu sairauteen ja mikä taas johtuu jostakin muusta.

Omaa työtäni Kotivallissa ohjaavat arvostus, läsnäolo sekä aito kiinnostus asukkaan hyvinvointiin. Työssäni pääsen käyttämään omia vahvuuksiani, persoonallisuuttani ja ominaisuuksiani. Joskus kohtaamiset ovat todella intensiivisiä ja vaativat keskittymistä ja henkisiä voimavaroja. Silloin korostuu työyhteisön kannustava ja tukeva ilmapiiri. Kotivalliin on ollut helppo tulla töihin, koska työkaverit ovat alusta pitäen neuvoneet ja opastaneet minua varauksetta. Heidän mottonaan on ollut: ”Tyhmiä kysymyksiä ei ole!”. Itselleni on tärkeää ymmärtää, mitä ominaisuuksiani voin asukastyössä hyödyntää ja mihin minun kannattaa jatkossa kiinnittää huomiota työssä kehittyäkseni.

Kotivalli ei ole vain kodinomainen paikka, vaan se on oikeasti suojaisa koti, jossa jokainen asukas elää turvallista ja omalta tuntuvaa elämää. Kotivallissa on hyvä olla ja täällä ympärillä olevat ihmiset viestittävät lämpöä ja tuttuutta. Tarjolla on riittävästi tekemistä, johon jokainen voi omien voimavarojen ja halujen mukaan ottaa osaa. Arjestaan saa tehtyä omannäköistä osallistumalla vaikkapa ruoanlaittoon, harrastuksiin tai moninaisiin tapahtumiin. Täällä voi käydä kampaajalla, jalkahoitolassa tai vaikkapa Spassa. Erilaisten aktiviteettien runsas tarjonta takaa sen, että jokaiselle löytyy mieluista tekemistä. Ja joskus on kiva vaan pitää pyjamapäivää ja olla tekemättä mitään. Me Kotivallissa tarjoamme asukkaille vaihtoehtoja, rikomme totuttuja tapoja ja teemme asioita rohkeasti uudella tavalla.

Sillä viimekädessä Kotivallissa ei ole kysymys hoitajista ja asukkaista, ammattilaisista ja asiakkaista, vaan ihmisistä ja ihmissuhteista. Elämän iloisista, haikeista, vaikeista ja onnellisista tapahtumista. Kysymys on merkityksellisistä ja mieleenpainuvista kohtaamisista. Asenteesta. Kysymys on kuuntelemisesta, arvostuksesta ja välittämisestä. Yhteisistä hetkistä. Naurusta ja itkusta. Huumorista. Niistä Kotivallissa on kysymys. Juuri kuten kotona pitää ollakin.

Terhi Wallenius
Hoitaja/Sosionomi
Ryhmäkoti Linnala
Palvelukoti Kotivalli


Jaa sivu