Tutustuminen talviseen Jokelaan

  • Julkaistu: 28.2.2018
  • Tarinat, Työntekijät
  • Työntekijätarinat:
  • Betesda-säätiön palvelukotien henkilöstön kertomuksia.

Auto ylittää Väänteenjoen-sillan ja saavun ensimmäistä kertaa Jokelaan raikkaana ja lumisena talviaamuna. Kirkas pakkaspäivä kruunaa peltojen ja metsien täplittämän maalaismaiseman saaden luonnon näyttämään majesteettisen jylhältä. Joen äärellä sijaitseva hieno uimapaikka ei ole jäätynyt umpeen, vaikka pakkasta on lähes 20 astetta.

Päärakennukseen astuessa päädyn suureen aulaan ja oleskelutilaan, jossa on tilaa kaikenlaiseen ryhmätoimintaan. Pian onkin vuorossa bingo, johon saapuu useita innokkaita asukkaita. TV:n, pöytien ja tuolien lisäksi huoneesta löytyy suuri biljardipöytä. Biljardihait tuskin edes huomaavat muuta maailmaa, sillä niin syventyneitä he ovat matsiinsa aivan kuin Paul Newman ”Fast Eddie” Felsonina Suurkaupungit hait – elokuvaklassikossa.

Jokelan oman keittiön antimet testattuani voin todeta, että maittava ja terveellinen kotiruoka jälkiruokineen maistuu varmasti yhtä hyvin asukkaille ja henkilökunnalle kuin minullekin. Tällä kertaa tarjolla oli herkullista lohiperunalaatikkoa monipuolisen salaatin kera ja jälkiruokana ruusunmarjakiisseliä.

Johtoryhmän tapaamisen jälkeen sain avukseni pirteän paikallisen oppaan, joka asuu Jokelassa omilla huonekaluilla kotoisaksi kalustetussa tilavassa asunnossa. Kohtelias herrasmies tunsi talot, tilat ja pihapiirit kuin omat taskunsa ja hänen kanssaan oli mukava kiertää koko Jokelan palvelukoti läpi. Kaikki paikat olivat hyvässä kunnossa ja Jokelan rakennuksissa kiinnitin huomiota kauniiseen sisustukseen, koriste-esineisiin ja rauhalliseen tunnelmaan. Silmäkulmassa näin myös vilauksen toisesta Jokelassa asuvasta vikkelästä katista. Kuvan hienon koristekaapin paikka tuli tutuksi oppaan johdolla samoillessa. Juttua riitti myös Jokelan mehukkaista omenoista ja suuresta omenasadosta, josta oli riittänyt jouluksi asti. Kuulen lisäksi tarinan Jokelassa järjestetyistä Suomen 100-vuotisjuhlista, joissa tupa oli ollut täynnä väkeä ja ruokatarjoilu ja juhlaohjelma huippuluokkaa.

Valaisevan kierroksen jälkeen sain ystävälliseltä oppaalta kutsun hänen huoneeseensa, jossa saatoin luonnostella kokemuksestani kertovaa kirjoitusta kaikessa rauhassa. Täytyy kyllä sanoa, että mielelläni itsekin asuisin näin mahtavassa paikassa keskellä maamme kauneinta luontoa kaikki palvelut käden ulottuvilla.

 Harri Lapinoja, tiedottaja


Jaa sivu