Koronavirusmuunnos omicron leviää aiempaa helpKoronavirusmuunnos omikron leviää aiempaa helpommin, jonka vuoksi olemme päivittäneet ohjetta vierailusta Betesda-kodeissa. Betesdan palvelukotien asukkaat voivat tavata läheisiään sisä- ja ulkotiloissa. Suosittelemme ensisijaisesti ulkovierailuita sään salliessa. Mikäli yksikössä on koronatartuntoja, vierailut voidaan tilapäisesti joutua kieltämään, kunnes epidemiariski on ohi. Saattohoitotilanteessa vierailut ovat aina mahdollisia. Myös näistä vierailuista tulee sopia etukäteen.

Ohjeet vierailuun sisätiloissa

Suosittelemme sopimaan etukäteen sisätiloissa tapahtuvan vierailun ryhmäkodin kanssa. Asukkaalla voi olla vieraita maksimissaan 2 henkilöä päivässä. Vierailu voi kestää lyhyen ajan, suositeltava aika on 15 – 30 minuuttia. Huomioithan, että tapaamiseen saa tulla vain terveenä. Vierailut tapahtuvat pääsääntöisestiläheisesi huoneessa tai erillisessä vierailutilassa. Vierailijat eivät liiku talon/ryhmäkodin muissa tiloissa.

Palvelukodeissa asuu myös asukkaita, joilla ei ole rokotesuojaa koronavirustautia vastaan. Haluamme varmistaa turvallisen ympäristön kaikille asukkaillemme ja täällä työskentelevälle henkilökunnalle. Vierailijat käyttävät koko vierailun ajan suu-nenäsuojaa, jonka saa tarvittaessa henkilökunnalta. Noudatathan vierailukäynnillä käsihygieniaohjeita. Käsienpesu on hyvä tehdä sisätiloissa tapahtuvan vierailun alussa ja lopussa. Lisäksi suosittelemme käsihuuhteen käyttöä. Vierailijoiden on hyvä huolehtia riittävästä turvavälistä omaiseen, henkilökuntaan ja muihin asukkaisiin.

Ohjeet vierailuun ulkotiloissa

Vierailijoiden tulee olla tapaamisella terveitä. Myös ulkovierailujen aikana on hyvä noudattaa käsihygieniaohjeita. Vierailijoille suositellaan käytettäväksi suu-nenäsuojaa myös ulkotiloissa.

Asukkaiden kotivierailut

Koronavirus on tällä hetkellä erityisen helposti tarttuva, joten emme suosittele, että asiakkaamme kävisivät edes lKoronavirus on tällä hetkellä erityisen helposti tarttuva, joten emme suosittele, että asiakkaamme kävisivät edes lyhyellä vierailulla tai kotilomalla. Yli yön kestävän kotiloman jälkeen asukkaalle suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Kotilomaa suunniteltaessa keskustelethan yksikön esihenkilön tai hoitohenkilökuntaan kuuluvan kanssa asiasta.

Asiakkaan lähtiessä kotilomalle pyydämme omaisia/läheisiä huomioimaan seuraavat asiat:

  • Suosittelemme suu-nenäsuojan tai kasvot peittävää visiirin käyttöä, kun omaiset/läheiset ovat lähikontaktissa asiakkaan kanssa (alle 2 metriä). Myös asiakkaamme tulee käyttää suu-nenäsuojusta, mikäli hänen terveydentila sen sallii. Suu-nenäsuojat annetaan yksiköstä mukaan.
  • Suosittelemme, että ruokailun tapahtuu siten, että asiakkaan ja muiden ruokailijoiden välillä on riittävä etäisyys (n. 2 metriä) tai ruokailu tapahtuu porrastetusti. Yhteinen ruokailu on merkittävä tartuntariski.
  • Asiakkaan ja omaisten sekä muiden asiakkaan kanssa olevien tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta pesemällä kädet ja tarvittaessa käyttämällä myös käsidesiä. Lisäksi on huolehdittava yskimisestä ja aivastamisesta omaan hihaan.
  • Suosittelemme ottamaan asiakkaan kotilomalle vain, mikäli omainen/läheinen on oireeton (hengitystie- ja/tai vatsaoireet).
  • Jos asiakas tai omainen/läheinen alkaa oireilemaan kotiloman aikana, niin toivomme välitöntä yhteydenottoa asiakkaan omaan yksikköön.
  • Emme suosittele asiakkaan osallistumista tilaisuuksiin, jossa on useita ihmisiä tai tapaamaan ketään, kenen epäillään tai tiedetään olevan altistunut koronavirukselle.
  • Asiakkaan palatessa takaisin omaan yksikköön, toivomme saattajan kertovan, jos asiakas tai joku omaisista/läheisistä on oireillut (hengitystie ja/tai vatsaoireet) kotiloman aikana.
  • Kotiloman jälkeen toivomme, että omainen on yhteydessä asiakkaan yksikköön, mikäli omainen alkaa oireilla (hengitystie ja/tai vatsaoireet) kahden vuorokauden (48h) sisällä kotiloman päättymisen jälkeen.